За много пациенти взимането на отпечатък е свързано с неприятно усещане. Основна причина за това е лепкавата отпечатъчна маса, която се поставя в метална лъжица и се втвърдява до създаване на прецизен отпечатък на челюстта с разположените върху нея зъби. Този модел се използва за изработване на зъбни конструкции.

В Дентална клиника Д-р Парушева тази процедура вече не се използва. С помощта на интраорален скенер отпечатъците се взимат дигитално, след което въз основа на получените данни се моделира и изработва конструкцията на CAD/CAM-система и се принтира тук на място в същия ден. Това прави клиниката една от първите въвели така наречената Same day Dentistry или услуги в същия ден чрез изцяло дигитален процес на работа.

Дигитализирането има за цел постигане на по-голяма точност, а за пациента се спестява времето на зъболекарския стол и чакане за изработка (понякога и седмици) от зъботехническа лаборатория. Тъй като така създадените конструкции по дигитални отпечатъци се отличават с по-голяма прецизност (точност до микрони) в сравнение с досега предлаганите решения, то обемът от допълнителна работа значително намалява и не са необходими толкова напасвания, колкото при конвенционалния метод на работа.

Всички изображения могат да се гледат в реално време на дисплей, което несъмнено представлява и предимство за зъболекаря, който може незабавно да провери качеството на отпечатъка и своевременно да коригира възможни неточности, както и да определи цвета на коронката, спрямо останалите зъби.

Друго основно предимство е че така успяваме да създадем дигитален архив на всеки наш пациент, което улеснява работата при бъдещи интервенции и помага да следим движението на зъбите по-точно при лечение с алайнери. Бонус за пациентите ни, е че благодарение на интраоралното 3D сканиране могат да видят как изглеждат зъбите им и какво могат да подобрят в своята усмивка.