Предимства на дигитално изработената коронка

 Много често се изтъкват предимствата на това даден процес да е дигитален, а не аналогов. Това се онася за всяка сфера на нашия живот – от работата с държавната администрация, през банкирането и като стигнем до простите неща като слушането на музика. Предимствата в изброените по-горе са вече неоспорими и всеизвестни. При денталната медицина обаче не са така популярни, понеже е голяма рядкост в България.

В наша статия в раздел „Полезно“ вече говорихме за предимствата на дигиталния работен процес в денталната медицина. Доколкото обаче това е по-базова и основополагаща статия, решихме да представим нещата по-ясно за пациента с едно сравнение.  В това сравнение сме дали процеса на изработка на коронка при аналогава работа и при дигитална работа – както е в нашата клиника. Спряхме се на коронката като сравнение, защото почти на всеки пациент му е слагана коронка и може от своя опит да оцени разликата.

Нека разгледаме какво практически се случва от момента, когато се разбере, че трябва да се сложи коронка, до момента когато тя е вече в устата на пациента. Да започнем със стъпките при аналоговия начин на работа:

С червено и знак „!“ сме посочили къде обичайно (в огромен процент от случаите, в зависимост от опита на денталния лекар и на зъботехника), биха могли да се срещнат грешки. Много често това дори няма отношение към това колко опитни са тези специалисти. Това са просто ограничения на самите материали и начина на работа. Просто силиконът е различен. Свива се с времето, пациентът леко размества, докато изсъхва. Двамата специалисти имат различни разбирания за дебелина на корона, цвят, допуски и т.н. Като резултат, освен този огромен процент възможност за грешки времетраенето е приблизително две седмици и три часа:

Ако се получила фатална грешка при целия процес – например счупва се короната при нейното поставяне или короната не пасван а изпиления зъб, то тогава целият процес трябва да се повтори още веднъж и така пациента ще има готова коронка след месец.

Нека сега разгледаме процеса при напълно дигитална клиника, като нашата:

За времето когато не сте на стола (а то е над четири пъти по-малко!) в приятната среда на нашата клиника и докато пиете прекрасното Лате, което сме ви приготвили може да проведете пропуснатите разговори и да прегледате мейловете си. Ако пък решите, че час и петнадесет минути са прекалено дълго време за четене на мейлове, може да отскочите до МОЛ-Сердика, който е на 5 минути пеша от клиниката и да купите подаръци за любите си хора.

Веднага възниква въпросът – как е възможно това да се случи? Отговорът е много прост – наличието на пълния диапазон от дентална техника и умението ни да работим с нея. За да го визуализирате, ето какво представлява например точка втора – сканирането при дигиталния начин на работа и какво виждаме на екрана на компютъра чрез CAD/CAM софтуера:

Както се вижда освен разстоянията и мястото в устата, сканирането е цветно и това ни позволява да определим правилния цвят в устата на пациента. Така избягваме от честите проблеми в комуникацията мeжду дентален лекар и зъботехник в определянето на цвета.

След това при дизайна на самата коронка можем да зададем правилните параметри в милиметри:

Също така не е нужно да гадаем как ще стои коронката, тъй като сме в състояние да го видим още при дизайна:

Можем да видим и странично къде и как прави контакт коронката и, при нужда, да го коригираме още на ниво дизайн:

След като е готов дизайна на самата коронка, той се изпраща в 3D принтера и просто се принтира. Така сме сигурни в крайния резултат, който ще получим и просто циментираме за постоянно коронката в устата.

След това, разбира се, изпращаме пациента с усмивка, а спестените време и неудобство могат да бъдат използвани за повече щастливи мигове и усмивки с любимите хора.