Лазерите имат голям принос в модерната дентална медицина, както и редица приложения освен за денталния специалист, така и за пациента. Те могат да намалят или премахнат вибрациите и звука на зъболекарските машини, което може да облекчи част от дискомфорта или опасенията, които изпитват много пациенти.
Използването на лазери вместо високоскоростни стоматологични инструменти също може да намали нуждата от анестезия. Лазерите нанасят по-малко травми на зъбите, така че времето за възстановяване след лазерна стоматологична интервенция често е по-кратко.

Приложение и предимства

Лечение на заболяване на венците

Ако не се лекува, заболяването на венците може да причини болка, чувствителност, възпаление и дори загуба на зъби. Възпалението може да причини образуването на джобове или празни пространства между зъбите и венците. Плаката и бактериите, които причиняват заболяване на венците, могат да попаднат в тези джобове, за да причинят инфекция в корените на зъбите. Често е необходима операция на венците, за да се спасят зъбите и да се предотврати по-нататъшно увреждане от заболяване на венците.
Лазерната дентална медицина може да помогне на пациентите да избегнат необходимостта от операция на венците чрез ранно лечение на проблема. Лазерите спомагат за безболезнената стерилизация на дълбоките джобове, като по този начин елиминират бактериите, причиняващи заболяване на венците.
В Дентална клиника Д-р Парушева предлагаме профилактика и почистване на зъбен камък, което освен стандартното почистване със ултразвук, включва и дезинфекция с лазер, който лекува и успокоява възпалените венци.

Илюстрация на лечение на венците с лазер.

Лечение на кариес

Лазерите могат да премахнат бактериите, които причиняват кариес. Самият лазер почиства до 10 пъти по-добре от класическите зъболекарски машини, които работят на високи обороти и понякога са болезнени или дискомфортни.
Друго приложение е използването на лазери за твърди тъкани – за премахване на кухини, без използването на традиционни инструменти и методи за пробиване, които са доста неприятни за пациента.

Лечение на свръхчувствителност

Тънкият емайл и кариесите могат да причинят чувствителност на зъбите. Зъболекарите могат да използват лазери, за да запечатат малките тръбички, които водят от повърхността на зъба до неговия корен, като по този начин намаляват чувствителността.

Лечение на коренови канали

Лечението на кореновия канал включва отстраняване на заразената тъкан от кореновия канал дълбоко в зъба и след това почистване, стерилизиране, оформяне и запълване на канала. Зъболекарите традиционно използват набор от инструменти за пробиване и изстъргване на зъба, но това в Дентална клиника Д-р Парушева е заменено от лазерна терапия на коренови канали.

Избелване

Лазерите се използват за ускоряване на процедурите за избелване на зъбите. Гелът за избелване се „активира“ от лазерна енергия, което ускорява процеса на избелване. Само след две процедури се появява видима разлика.

Имплантология

Това, което в Дентална клиника Д-р Парушева предлагаме на своите пациенти е уникална лазерна технология при поставянето на импланти. Кървенето при манипулациите почти липсва и пациента не се чувства притеснен. Използването на лазер намалява до минимум отока и дискомфорта след интервенцията. Тъканите са добре дезинфекцирани и зарастването става много по-бързо.