Зъбният камък е твърд налеп по повърхността на зъбите и на границата с венеца, който има по-малка твърдост в сравнение с тази на зъбния емайл.  Няколко часа след измиване на зъбите, се появява плака по повърхността им, невидима за просто око. След време и при неправилно почистване тя се втвърдява и се превръща в зъбен камък.
Тъй като в плаката се съдържат мъртви клетки и дори остатъци от храна, при нередовно почистване на зъбен камък се образува среда благоприятна за кариеси. Освен това венците могат да се зачервят или възпалят, което да доведе до бъдещи по-сериозни заболявания като гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на костта), често придружени с кървене при миене на зъбите.
Процедурата по почистването на зъбен камък има две функции: от една страна чисто естетическа – зъбите изглеждат по-блестящи, гладки и дори по-бели, а от друга страна е съществена част от поддържането на добра орална хигиена и здравето на венците и костта около зъбите. От изключителна важност е да не се пренебрегва тази рутинна грижа за здравето и да се прави поне два до три пъти в година, тъй като отлагането ѝ във времето би могло да доведе до по-сериозни проблеми като възпаление на венците, образуване на кариеси и др.

Зъбният камък се почиства с ултразвукови вибрации, които го разграждат. Ние използваме увеличителни очила, с помощта, на които се вижда зъбният камък, невидим за простото око.

Увеличителни очила за да видим и изчистим в дълбочина зъбния камък.

Основното предимство на този метод пред остарялото вече ръчно почистване е, че се почиства добре и подвенечното пространство. С помощта на нашия лазер от последно поколение се дезинфекцира венеца и успокоява възпалението. Лазерът може да проникне през меки и твърди тъкани, позволявайки на зъболекаря да почиства под линията на венците, без да се налага да издърпва тъканите на венците, за да разкрие корените на зъбите. Това прави процеса почти безболезнен и високо ефективен. Благодарение на този нов подход вече не се налага да се справяте с дълъг период на възстановяване след процедурата.

Дентален лазер за премахване на възпалението на венците.

Винаги след почистване, извършваме прецизно полиране със специална полирна пудра, което възвръща естествения блясък на зъбите и възпрепятства лесното задържане на нова плака. След процедура е възможно да се появи чувствителност и кървене до 48 часа. Препоръчваме редовно миене на зъбите, използване на конец и вода за уста.
Дентална клиника Д-р Парушева се грижи и за бъдещата ви орална хигиена, като ви дава допълнителна информация и инструкции относно как да поддържате зъбите си чисти след профилактика и как да забавите бързото образуване на нов зъбен камък.